I Italien lagar man mat med kärlek, omsorg och fantastiska råvaror
Det italienska köket – som räknas till de främsta i världen – består egentligen av ett antal regionala kök. Gemensamt för dem alla är att man med stor kunnighet och omsorg om slutresultatet lagar mat av råvaror av hög klass, månar om smakerna och inte konstrar till det. Resultatet är mat som bjuder på härliga smakupplevelser.
Koka din favoritpasta, häll på olivolja, lite vitlök för den som gillar det, riv över lite god parmesan och kanske några nypor finhackad färsk persilja.
Klart att äta, buon appetito!
Pasta Bianca
Snabb och god pasta
Foccacia
Receptet blir till en stor långpanna

7,5 dl vatten
50 g jäst
0,75 dl olivolja
1,1 - 1,4 l vetemjöl
5 dl rågsikt
0,75 dl ljus sirap
2 msk salt

Häll i alla ingredienser utom saltet, kör i bakmaskin till en smidig deg, ca 20 min.
Tillsätt salt. Pensla en långpanna med olivolja Tryck ut degen i långpannan och låt den jäsa till dubbel storlek i ca 40 min. Gör gropar i degen och tryck ner lite färsk rosmarin och flingsalt, ringla till sist över olivoljan. Vill man ha oliver i så är det bara att trycka ner.
Grädda i 175 grader i åtminstone 30 min.
Risonisallad med spenat och parmesan
Risonipasta ser ut som lite större riskorn

Denna sallad är väldigt god, kanske lite mer passande till vår och sommar. När jag serverar en buffé så brukar jag ha med den. Receptet är till 20 portioner på en buffé men det är bara att minska ner; som ensamrätt blir det inte lika många portioner

1 pkt Risoni, 500 gr
2 liter grönsaksbuljong (tärning)
500 g färsk spenat
1 msk smör
3 - 4 vitlöksklyftor
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar

Garnering:
2 dl grovriven god parmesan
2 dl ruccola
100 g svarta oliver

Koka risonin i buljongen i 11 min. Häll den i ett durkslag och låt den rinna av. Hacka och smörfräs spenaten snabbt. Pressa över vitlöken. Blanda ihop och krydda. Häll upp på ett stort uppläggningsfat och strö över parmesan, ruccola och oliver.
Lina´s marinerade kycklingfilé
Receptet nedan är till 6 fileér

Salta och peppra fileéna och stek dem klara. Skär dem i centimetertjocka skivor när de svalnat lite. Under tiden kycklingen svalnar gör du marinaden.

Marinad:
skalet av en halv citron
0,5 ev mer röd chilifrukt
1 stor vitlöksklyfta
0,5 kruka persilja
2 cm ingefära
0,5 dl olivolja, ev mer
1 msk Kikkoman soya

Tvätta och riv citronen. Mixa vitlök, chili, persilja och ingefära med oljan, tillsätt citronskalet och soyan. Blir marinaden för tjock späder du den med mer olivolja.
Lägg kycklingskivorna i en plastpåse, häll i marinaden och låt ligga minst 2 timmar.
Recepten här, förutom ovanstående, kommer från Martina Klassons blog, nylagat.blogspot.se